Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Vonneghut Jr., Kurt - Mechanické piano

Info - Tisknout - Poslat(@) - Stáhnout - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Kurt Vonnegut, Jr. ( 1922

1)Život a tvorba autora
Kurt Vonnegut mladší se narodil 11.11.1922 v Indianopolis ve státě Indiana, studoval chemii a později antropologii. V době druhé světové války byl svědkem jako americký zajatec bombardování Drážďan, které přežil v podzemních jatečních sklepech. Po skončení války nastoupil jako tiskový mluvčí společnosti General Electric. Tu však brzy opustil a to kvůli literatuře. Jeho bohaté životní zkušenosti z univerzitních studií, z druhé světové války, z nejrůznějších drobných zaměstnání, ale hlavně z práce v propagačním oddělení velkého koncernu mu poskytovaly obrovskou motivaci a materiál ke zpracování.

Do literatury vstoupil roku 1949 posíláním svých povídek do nejrůznějších časopisů, počínaje Playboyem a Magazine of science fiction konče. Tyto povídky byly v 60tých letech vydány ve sbírkách Kanár v kočičí kleci (1961) a Vítejte v opičinci (1968) V počátcích své tvorby se setkával spíše s neúspěchem. Teprve po patnácti letech vzala Amerika tohoto spisovatele na vědomí. První nadšení vunnegutovští přívrženci se vyklubaly z řad studentů na amerických univerzitách, které si získal jednak jazykem (používá autentickou studentskou mluvu) dále pak neúctou k institucionálním autoritám, cynicky humornými frázemi a v poslední řadě pak jeho nezlomným pacifismem v době války ve Vietnamu.

Jeho prvotinou je vědeckofantastický román o úpadku společnosti Mechanické piano (1952). V roce 1959, po sedmileté odmlce, vydal svůj druhý vědeckofantastický román Sirény z Titánu. K válce a otázce německého fašismu se obrací v románech Matka noc (1961) a Jatka č.5 (1969), dílo považované za vrchol jeho literární produkce.V 70tých letech vydal americko-kriticky satirický román Snídaně šampiónů (1973) a v roce 1976 nejčernější antiutopickou satiru Groteska. Jeho posledním dílem z roku 1996 je román Časotřesení, jehož překlad do češtiny Jiřím Popelem vyvolal značnou kritiku.


2)Charakteristika díla, doba napsání a žánr
Román Mechanické piano byl vydán roku 1949 a jak již bylo předem řečeno ve své době neměl příliš velký ohlas. Vyšel v levném paperbackové vydání, u kterých si čtenáři spíše vybírají podle vzhledu obálky a názvu než podle autora.

Je to vědecko fantastický román povýšený dávkou satiry, ironie, sarkasmu a cynismu o mrazivé vizy Ameriky spravované technickou elitou. Poukazuje na neměnnost společenských kategorií, odhaluje mechanický chod celého systému a nesmím vynechat na lidskou morálku.

Záměrem románu není vyjádření ideje proti strojům, ani odsouzením všeho vědeckého a technického rozvoje- jak autor říká „Ne vědění, ale způsob, jakým se ho využívá, může vést k problémům.“


3)Charakteristika způsobu vyprávění
Román je vyprávěn ve 3.osobě, v minulém čase, s převažujícím zaměřením na dialog postav


4)Charakteristika hlavních postav
Hlavní postavou je pětatřicetiletý doktor Paul Proteus ředitel Ilijských závodů, syn George Proteuse, který v době před svou smrtí zastával funkci významem blízké pouze úřadu prezidenta USA (100ky; výroba, která nepotřebuje takřka žádné pracovní síly, které se manažeři a inženýři naučili během války; muži a ženy bojují).“Vysoký, hubený, nervózní a snědý muž, jehož jemný dobrácký obličej poněkud hyzdily brýle s tmavými obroučkami.“Jeho manželka Anita byla za války jeho sekretářkou. Vzal si ji na základě jejího tvrzení, že je s ním těhotná, ironii je, že je neplodná. Oproti ostatním členů elitní třídy inženýrů a manažerů má zálibu ve starých mechanismech. Paul si není pevně jist zdali jeho práce a vlastně celý chod a uspořádání společnosti je správné až se rozhodne vstoupit na stranu opozice.

To je proti srsti jeho krásné ženě Anitě, která má jak svůj tak i jeho život naplánovaný do nejmenších detailů po stránce jeho kariéry. Na rozdíl od Paula je s jejich společenskou pozicí spokojena a tíhne k vyšším postům, což je nejspíš zapříčiněno jejím nízkým původem. Když se její manžel přidá k organizaci Bratrstvo ďábelské košile opustí ho a začne se stýkat s jeho věčným rivale Shepherdem, který aspiruje stejně jako Anita na ty nejvyšší místa ve společnosti velmi slizkou cestou.(donášení, řiťolezectví aj).

Ed Finnerty je ještě společně s Shepherdem bývalý spolužák Paula z univerzity. Velmi schopný ,na svůj zevnějšek velmi ledabylý (co se týče čistoty a oblékání),atraktivní je výstřední a i když ve společnosti dosáhl vždy velmi vysoko v jakémkoliv oboru nikdy nebyl spokojen. Vždy tato místa po nějaké době opustil. Stal se členem organizace.

Baer a Kroner: Kroner je vysoký štíhlý a rozvážný, přítel Paulova otce-dobrý vztah. Bear štíhlý, nervózní extrovertní. Dohromady tvořili dokonalou dvojici ředitelů okresních závodů.
Bratpúrský šáh, duchovní vůdce 6 mil věřících, navštívil Ameriku


5)Obsah
Město Ilium, stát NY, je rozděleno do tří částí.V severozápadní sídlí manažeři a inženýři, v severovýchodní sídlí stroje a jižní zaujímá oblast známá jako Domovina, kde žije naprostá většina obyvatel. Takových Ilií jsou po celé Americe stovky, veškerou kvalifikovanou práci tu vykonávají stroje, lidé si mohou vybrat pouze mezi armádou a hrubou nádeničinou. Mozkem Ilia je gigantický počítač, který nejen plánuje, kolik je třeba čeho vyrobit, ale určuje mimo jiné i to, komu se dostane vzdělání a čím bude. Tento plně automatizovaný a zmechanizovaný systém požaduje od lidí na oplátku za to,, že jim poskytuje materiální pohodlí, jediné aby byli poslušní a spokojení. Stroje však zbavili člověka toho nejdůležitějšího- pocitu, že je potřebný a užitečný, základu sebeúcty. Hlavní hrdina románu dr. Paul Proteus , ředitel Ilijských závodů, si postupně uvědomuje že je nutné vrátit svět opět do lidských rukou. Narůstá v něm odpor proti prázdnotě hmotně úspěšného života, jehož se dobrovolně vzdá a ocitne se v čele revoluční organizace, odhodlané skoncovat s nadvládou strojů. Vzpoura se však ironicky obrátí proti povstalcům. V závěru knihy lidé s láskou opravují stroje, které sami zničili, ale které si je zanedlouho znovu podmaní.

Román je rozčleněn do 36 kapitol. Které můžeme rozdělit na ty zabývajícími se Paulem Proteusem a jeho okolím a na ty vyprávějící o návštěvě Bratpúrského šáha, duchovního vůdce 6 mil věřících . Vypráví o stejném časovém období a stejném místě. Šáh je seznamován s americkou společností prostřednictvím diplomata a svého překladatele.


6)Charakteristika prostoru
Odehrává se ve městě Ilinois a jeho okolí. Popisuje zvuky různých mechanismů využívá citoslovce.


7) Charakteristika způsobu zacházení sčasem
Odehrává se v jednom časovém pásmu. Hlavní postavy občas vzpomínají na válečné období. Čas plyne rychle.


8)využívá hovorového jazyka

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT